Elektrikli Bir Aracı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte gerekli değişkenleri bilmek elektrikli bir aracın şarjı için tahmini süreyi hesaplamaya yardımcı olacaktır. Bir aracın şarj süresi birkaç ana faktöre bağlıdır. Bunlar temel olarak güç kaynağı, aracın şarj kapasitesi ve pil boyutudur. Aşırı soğuk ve sıcak hava koşulları da şarj süresini uzatır; bu sebeple ortam koşulları da şarj süresinde küçük bir rol oynayabilir.

Güç Kaynağı

Tüm elektrikli araçlar eşit şekilde üretilmemiştir. Hepsi teorik olarak pillerini standart ev prizlerinde şarj edebilir ancak, 150 litrelik bir su deposunu küçük bir su tabancası ile doldurmaya çalıştığınızı hayal edin. Aynı mantıkta, elektrikli bir aracı 120 voltluk bir ev prizi ile şarj etmeye çalışmak saatler değil, günler sürebilir. Bu sebepten ötürü, Seviye 1 olarak isimlendirilen ev tipi şarjlar ile EV’inizi şarj etmek çok uzun zaman almaktadır.

Eğer bir EV’iniz varsa ya da almayı planlıyorsanız, yapacağınız en akıllıca şey evinize 240 voltluk Seviye 2 tipinde bir şarj çözümü takmak olacaktır. Aynı metafordan devam etmek gerekirse, bu 150 litrelik bir su deposunu normal bir hortumla doldurmaya benzetilebilir.

EV’inizi en hızlı şekilde şarj etmek isterseniz, DC hızlı şarj cihazı olarak bilinen Seviye 3 tipi şarj başka bir alternatif olarak düşünülebilir. DC ile şarj etmek hız bakımından su deposunu yangın hortumu ile doldurmanın eş değeri olarak düşünülebilir. DC şarj istasyonu üzerinden çok yüksek bir akım aracın aküsüne pompalanır ve kısa sürede aracın pili dolar. Burada her EV’in DC şarjını kabul etme yeteneği büyük ölçüde değişmektedir. Örneğin Porche Taycan DC ile 270kW şarj hızıyla şarj olabilirken Renault Zoe 46kW ile şarj olabilmektedir.

Genelde bir EV’in pil durumu (SoC – Status of Charge) %10’un altında ya da %80’in üzerindeyse şarj cihazının şarj etme hızı önemli ölçüde yavaşlar. Bu sebepten ötürü, EV üreticileri pilin %80 şarj olmasıyla ilgili bir zamanlama bilgisi verirler. (Örneğin 30 dakikada %80 şarj olur gibi). Buradaki temel sebep pil ömrünü iyileştirme ve fazla şarj olma riskini azaltmaktır.

EV’in Şarj Kapasitesi

Elektrikli araca takılan şeyin "şarj cihazı" olduğu konusunda yaygın bir yanılgı vardır. Aslında, araçta, pili şarj etmek için duvardan gelen AC elektriğini DC elektriğe dönüştüren bir ‘on-board çevirici’ vardır. AC şarj cihazları, gücü pile bu on-board çevirici üzerinden güvenli bir aktarır. Örneğin bir EV’de 11 kW'lık bir on-board çevirici ve 67 kWh'lik bir pil kapasitesi varsa, tamamen boşalmış bir pilin şarj edilmesi teorik olarak yaklaşık 6-6,5 saat sürer. Belirli bir EV'in optimum şarj süresini hesaplamak için, pil kapasitesinin kWh sayısını aracın on-board çevirici güç değerine böler ve ardından yüzde 10 eklersiniz, çünkü şarjla ilgili kayıplar vardır. Bu, güç kaynağının aracın şarj cihazını maksimize edebileceğini varsayar.

Ev tipi olarak isimlendirilen AC şarj istasyonlarının en güzel tarafı, aracınızın pili neredeyse tamamen boşalmış olsa dahi evinize geldiğinizde kolayca şarja takabilmeniz ve sabah sizi %100 şarjla beklemesidir.

Pil Boyutu

EV’inizin pil boyutunun menzil üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmaktadır. Pil boyutu %100 şarjla gidebileceğiniz kilometreyi belirler. Dolayısıyla bir pilin boyutu diğer bir deyişle kWh’si ne kadar yüksekse o kadar iyidir. EV’lerin ortalama pil kapasitesi 40kWh civarındadır, ancak bazı arabaların kapasitesi artık 100kWh'ye kadar çıkmaktadır.


Etiketler Porsche Mclaren Yenilenebilir Enerji Elektrikli Araç
İçeriği Paylaş

İlginizi çekebilecek diğer benzer içerikler

Aradığınız ürünü bulamadınız mı?
Formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.

İhtiyacınız olan ürünü birlikte belirleyelim.